Modern și adaptat necesităților. Investiții de peste două mln de euro la Spitalul Raional Florești

Spital modern şi servicii medicale de calitate. Atât pacienții cât și angajații Spitalului Raional Florești spun că în sfârșit instituția este dotată și renovată conform standardelor europene. Investițiile în dotările medicale și aparatura de ultimă generație au fost posibile grație sprijinului financiar al unei fundații olandeze, dar și a Consiliului Raional Florești.

Lucrările au durat aproape cinci ani. Pentru început, s-a construit de la zero blocul alimentar, fiind dotat cu toate utilajele necesare. Bucătăria actuală are o capacitate de gătire pentru 400 de pacienți.

NATALIA TOCARCIUC, bucătar: „Foarte bune sunt condițiile, avem toate utilajele necesare. E bine de lucrat. Mesele, aragazul, cuptoarele, totul este nou. Meniurile, tot de ce avem nevoie. Avem și pentru dietă. Pește, carne, de tot. Avem medic care ne face meniul și noi facem totul după meniu”.

Și secțiile de pediatrie și ginecologie au fost renovate complet. Unitățile au fost dotate şi cu utilaj medical performant. Atenție specială a fost acordată necesităților copiilor.

TUREA TATIANA, pediatru: „Secția noastră regională este dotată foarte bine. Avem utilaje necesare pentru a acorda asistența medicală primară, pentru tratament, pentru crearea unui anturaj binevoitor pentru micii noștri pacienți.Secția este amenajată, reparată, practic nouă. Avem totul necesar atât pentru îngrijiri medicale, cât șoi pentru condiții de spitalizare”.

OXANA COSTIN, mămică:„ Sunt toate medicamentele necesare, asistentele medicale sunt foarte receptive, condițiile sunt foarte bune. Chiar această sală este amenajată foarte bine, copilul se joacă și mai uită de problemele pe care le avem”.

Grație investițiilor, blocul sanitar s-a ales cu mașini de spălat performante, care permit îndepărtarea oricăror pete.

La momentul de față noi avem acestă mașină, care acum spală. Ea are funcții speciale, dezinfectează și spală foarte bine rufele. Desigur că acum totul este mult mai calitativ și noi suntem mulțumiți de acest utilaj. Această mașină este destinată special pentru lengeria din secția de chirurgie. Ea curăță perfect petele de sânge”.

Lucrările de renovare au costat administrația spitalului mai mult de două mln de euro. Bani alocați de fundația olandeză „Max face posibilul” și Consiliul Raional.

ION MANOLE, vicedirctor SR Florești: „Au fost renovate patru obiecte principale, dintre care două blocuri curative și două sanitare. Spălătoria, printre primele. De la temelie a fost construit blocul alimentar. Au fost reparate capital secțiile de ginecologie și pediatrie”.

CAPCELEA LUDMILA, director SR Florești: „Pe parcursul ultimilor ani, instituția noastră are o colaborare fructuoasă cu organizația olandeză „Max face posibilul”. Unde condiția era să fie contribuția fondatorului în toate investițiile făcute de el. Fondatorul nostru Consiliul Raional Florești a condtribuit esențial în ultimii ani. În 2017- 720 de mii de lei, în 2018 -1,4 mln, 2019 – 1,2 mln, în 2020 – 2,6 mln, iar în 2021 peste 3 mln de lei”.

Pe lângă asta, în instituție a fost schimbat sistemul de aprovizionare cu apă și instalate două module de încălzire, care permit spitalului o economie de peste 30 la sută din factura pentru energie.