Ziua Mondială a spălatului pe mâini este o zi globală anuală dedicată susținerii spălatului pe mâini cu săpun ca o modalitate ușoară, eficientă și accesibilă de a preveni bolile și de a salva vieți.
Ziua Mondială a spălatului pe mâini a fost fondată de Parteneriatul global pentru spălarea mâinilor și este o oportunitate de a proiecta, testa și reproduce modalități creative de a încuraja oamenii să se spele pe mâini cu săpun în momentele critice. Ziua mondială a spălării mâinilor este sărbătorită în fiecare an pe 15 octombrie.
Prima Zi Mondială a spălatului mâinilor a avut loc în 2008, când peste 120 de milioane de copii din întreaga lume și-au spălat mâinile cu săpun în peste 70 de țări.Din 2008, liderii comunitari și naționali au folosit Ziua Mondială a spălatului pe mâini pentru a distribuiinformații despre spălarea mâinilor, pentru a construi chiuvete și robinete și pentru a demonstra simplitatea și valoarea mâinilor curate. Ziua Mondială a spălatului mâinilor este susținută de guverne, școli, instituții internaționale, organizații ale societății civile, ONG-uri, companii private, persoane fizice, etc.
Tema Zilei Modiale a spălatului mâinilor din 2022 este „Uniți pentru igiena universală a mâinilor”.
Acțiunea comună și colaborarea sunt esențiale pentru strategii de succes și durabile de igienă a mâinilor. Tema din acest an cere guvernelor, donatorilor, întreprinderilor, instituțiilor, cercetătorilor și susținătorilor să se unească în acțiune pentru a atinge obiectivul igienei mâinilor pentru toți.
Mesaje cheie de acțiune:
-
Spălarea mâinilor este cheia pentru reducerea poverii multor boli care reprezintă provocări cronice pentru sănătate și dezvoltare.
-
Spălarea mâinilor joacă un rol cheie în controlul focarelor de boli infecțioase.
-
Spălarea mâinilor este importantă pentru creșterea frecvenței la școală.
-
Igiena mâinilor este parte esențială a sănătății și bunăstării.
Igiena mâinilor poate ajuta la reducerea transmiterii unei game de boli:
-
Spălarea mâinilor cu săpun poate reduce bolile diareice cu 30%.
-
Spălarea mâinilor cu săpun poate reduce infecțiile respiratorii acute cu până la 20%.
-
Spălarea mâinilor joacă un rol important în reducerea transmiterii agenților patogeni legați de focare, cum ar fi holera, Ebola, shigeloza, SARS, hepatita E și COVID-19.
-
Igiena mâinilor protejează împotriva infecțiilor asociate asistenței medicale și reduce răspândirea rezistenței antimicrobiene.
-
Igiena mâinilor poate contribui la reducerea bolilor tropicale neglijate.
Abilitatea de a practica în mod regulat spălarea mâinilor cu săpun contribuie la îmbunătățirea bunăstării, a demnității, a realizării educaționale și a productivității.
În prezent, 3 din 10 persoane din întreaga lume nu au acces la serviciile de igienă de bază. Ziua globală a spălării mâinilor oferă o platformă pentru a lua măsuri și pentru a crește accesul și practica spălării mâinilor cu săpun pentru a atinge obiectivul de dezvoltare durabilă 6: apă curată și salubritate pentru toți.
Pentru ca oamenii să poată practica igiena mâinilor, au nevoie de acces la facilități de igiena mâinilor care sunt amplasate convenabil și ușor de utilizat. Oamenii sunt mult mai predispuși să se spele pe mâini dacă au apă și săpun prezent în apropierea unității de spălare a mâinilor. Cu toate acestea, în 2020, doar 71% dintre oameni au avut acces la o instalație de bază pentru spălarea mâinilor, la nivel global. Astfel, 2,3 miliarde de oameni nu au servicii de bază, inclusiv 670 de milioane de oameni nu au deloc instalații de spălat pe mâini.
Ratele de modificare a accesului la instalația de spălat mâinile au fost lente, crescând cu doar cu 4% între 2015 și 2020. Dacă ritmurile actuale de progres continuă, până în 2030 lumea va atinge doar 78% acoperire a serviciilor de igienă de bază, 1,9 miliarde de oameni rămănând fără facilități pentru a se spăla pe mâini acasă.Este necesară o creștere de patru ori a accesului la serviciile de bază de spălare a mâinilor pentru a îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).
Datele despre accesul la igiena în instituțiile medicale sunt, de asemenea, scăzute, fiind disponibile doar în 71 de țări. Dintre acestea, doar 50% din instituțiile medicale au acces de bază la apă și 74% au servicii de igienă a mâinilor la punctele de îngrijire.
De asemenea, lumea nu este pe cale să obțină acces universal la instalațiile de bază pentru spălarea mâinilor în școli până în 2030. Din cele 107 de țări care au date disponibile cu privire la serviciile de spălare a mâinilor în școli, doar 58% au oferit facilități de bază pentru spălarea mâinilor și 25% nu au avut niciun serviciu (fără facilități sau fără apă). Aceasta înseamnă că 818 milioane de elevi nu au în prezent unde să se spele pe mâini. Obținerea acoperirii universale necesită o creștere de 5 ori a progresului privind serviciile de igienă de bază. Dacă progresul actual continuă, unul din trei elevi nu va avea un serviciu de igienă de bază pînă 2030.
Primul pas pentru multe țări pentru a realiza igiena mâinilor pentru toți până în 2030 este dezvoltarea unei foi de parcurs naționale pentru igiena mâinilor, care identifică obiectivele strategice și oportunitățile de investiții pentru îmbunătățirea igienei mâinilor și ghidarea acțiunilor pe trei piloni: politici în domeniu, mediu favorabil și programe pentru a crește cererea și oferta. Foile de parcurs pot alinia părțile interesate și investițiile multisectoriale în jurul unei viziuni și a unui curs de acțiune dezvoltate în comun.
În Republica Moldova, conform studiului viziunilor comportamentale privind COVID-19, peste 90% din populația adultă susține că a respectat una din principalele măsuri de prevenire a infecției: spălarea mâinilor cu săpun timp de 20 de secunde.
Spălarea mâinilor cu săpun este ușoară.
Toată lumea se poate proteja pe sine, familiile și comunitățile prin spălarea mâinilor cu săpun. Deși necesită puține resurse – săpun și o cantitate mică de apă – beneficiile sunt semnificative.
Spălarea mâinilor cu săpun este eficientă.
Atunci când spălarea mâinilor cu săpun este practicată în mod regulat în momente cheie, cum ar fi după folosirea toaletei sau înainte de contactul cu alimentele, poate reduce dramatic riscul de diaree și pneumonie, preveni răspândirii gripei și Ebola.
Spălarea mâinilor cu săpun este accesibilă.
O evaluare efectuată în 2017 a analizat măsurile comportamentului de spălare a mâinilor în 51 de țări între 2010 și 2013 și a constatat că diferențele în disponibilitatea săpunului au fost mici sau inexistente în țări, ceea ce înseamnă că disponibilitatea săpunuluieste aproape universală.
În ciuda faptului că cele mai sărace gospodării din lume au mai puține șanse să aibă acces la săpun, costul nu este principalul obstacol în calea spălării mâinilor cu săpun.Majoritatea persoanelor din lume își pot permite săpunuri multifuncționale sau detergent pentru a face apă cu săpun. Multe gospodării care au acces la săpun îl folosesc adesea pentru spălat rufe, spălat vase sau scăldat, mai degrabă decât pentru spălarea mâinilor.
Investițiile în promovarea spălării mâinilor sunt foarte rentabile și pot maximiza beneficiile pentru sănătate ale altor intervenții – de la accesul la apă curată și infrastructura de canalizare până la promovarea nutriției.
Pe măsură ce lumea trece dincolo de COVID-19 la normalitate, trebuie să ne unim pentru igiena universală a mâinilor. În această Zi mondială a spălării mâinilor, facem apel:
-
Guvernele să promoveze eforturile naționale de igiena a mâinilor, cum ar fi dezvoltarea unei foi de parcurs pentru igiena mâinilor cu consolidarea capacităților și inovație pentru a accelera igiena mâinilor.
-
Donatorii să asigure finanțare și investiții în programe, care promovează schimbarea comportamentului de igiena mâinilor.
-
Întreprinderile să asigure soluții de igienă a mâinilor la prețuri accesibile, disponibile pentrupropria forță de muncă.
-
Instituțiile să acorde prioritate infrastructurii și politicilor de igienă a mâinilor din școli, instituții medicale, locuri de muncă, etc.
-
Cercetătorii să efectueze cercetări suplimentare pentru a completa lacunele dovezilor privind igiena mâinilor, cu accent pe costurile igienei mâinilor și pe randamentul investiției, precum și pe evaluări de proces pentru intervențiile de igiena mâinilor.
-
ONG-uri să susținăcreșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța igienei mâinilor ca parte esențială a sănătății și dezvoltării pentru a influența comunitatea.
Cum vă spălați pe mâini corect?
-
Pasul 1: Udați mâinile sub apa curgătoare a robinetului.
-
Pasul 2: Aplicați săpunul.
-
Pasul 3: Masați toată suprafața mâinilor – între degete și sub unghii – timp de cel puțin 20 de secunde.
-
Pasul 4: Clătiți bine sub apa curgătoare a robinetului.
-
Pasul 5: Uscați mâinile cu un prosop de unică folosință.