Anul acesta în perioada 07 – 13 octombrie se desfașoară Săptămâna Națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci cu genericul:
”Alegeți ciupercile responsabil. Evitați intoxicațiile”
Săptămâna Națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci este marcată în fiecare an în ultima săptămână a lunii septembrie, scopul căreia este de a informa și a crește gradului de conștientizare a populației despre pericolul consumului ciupercilor otrăvitoare și efectele asupra sănătății, măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, precum și primul ajutor în caz de intoxicație.
Pe teritoriul țării noastre, au fost inventariate 836 specii de macromicete, dintre care 121 sunt comestibile, 57 – toxice și 658 necomestibile.
Ciupercile au un rol mare în viața omului, constituind o sursă importantă de hrană, dar sunt și bioindicatori şi bioremediatori ai mediului.
Cu toate beneficiile lor, ciupercile comestibile nu trebuie consumate în cantități mari și nici foarte frecvent.
Intoxicaţiile cu ciuperci reprezintă o urgenţă medicală, iar rapiditatea în stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului pot salva viaţa bolnavului.
Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Orhei, Edineț, Florești, Călărași și Ungheni.
În 10 luni 2024 au fost înregistrate 64 cazuri cu afectarea 92 persoane dintre care 12 copii cu vârste de până la 17 ani și se atestă o tendință de creștere a numărului de cazuri.
Principala cauză a intoxicațiilor cu ciuperci a fost consumul în alimentaţie a ciupercilor culese de persoane de sine stătător sau achiziţionate de la comercianţii de pe marginea şoselelor din preajma pădurilor. O altă cauză constă în prepararea incorectă a ciupercilor în alimentaţie în condiţii de casă.
Mulți se bazează pe cele mai ”sigure” semne, care, chipurile, ne ajută la identificarea ușoară a ciupercilor otrăvitoare. Se consideră, că ciupercile otrăvitoare coagulează laptele, întunecă ceapa și usturoiul, înegrește obiectele din argint. Aceasta nu este corect!!!
La apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci, se apelează imediat numărul de urgență 112, dat fiind riscul unei evoluții grave, uneori letale.