În contextul desfășurării Săptămânii Naționale pentru combaterea intoxicațiilor acute exogene cu substanțe chimiche în IMSP Spitalul Raional Florești s-a organizat o masă rotundă cu genericul:
,,Substanțele chimice potențial toxice: gestionarea cu responsabilitate”.
Au participat personalul medical din instituție unde au fost discutate următoarele subiecte:
1. Medicamentele sunt cauza principală de intoxicații la nivel mondial cu un impact major asupra morbidității și mortalității.
2. Detergenții, în special sub formă de pernuțe colorate, transparente pot arăta ca bomboane sau jucării pentru copii.
3. Produsele de îngrijire personală parfumate și viu colorate, cum ar fi parfumul, apă de gură și dezinfectantul pentru mâini pot fi atrăgătoare pentru copii.
4. Monoxidul de carbon (CO) este o altă cauză majoră de intoxicație acută la nivel global, cu efecte grave asupra sănătății și cu o rată de mortalitate semnificativă.
5. O altă categorie de substanțe chimice implicate în intoxicațiile acute sunt pesticidele, în special în țările cu venituri mici și medii, unde sunt frecvente utilizarea necontrolată și depozitarea necorespunzătoare a pesticidelor.
Educarea continuă și conștientizarea populației privind pericolele produselor chimice, mai cu seamă a celor utilizate zi de zi, instruirea populației în identificarea simptomelor timpurii ale intoxicației și în adoptarea de acțiuni imediate, în funcție de caz, sunt măsuri indispensabile, care necesită a fi realizate în continuitate prin colaborarea specialiștilor din domeniul sănătății publice, a instituţiilor medico-sanitare publice (IMSP), instituţiilor de educaţie, mijloacelor mass-media.
Aveți grijă de sănătatea d-voastră și a celor din jur.