Spitalul raional Florești plătește mai puțin pentru energia electrică. Asta pentru că instituția medicală a instalat panouri fotovoltaice, ceea ce a dus la economii de circa 20 la sută din consum. Sistemul a costat circa 3 milioane de lei, bani alocați de Uniunea Europeană în cadrul unui program de susținere a țării noastre.
În cele opt luni de la instalarea și punerea în funcțiune a panourilor solare pe acoperiș, spitalului raional Florești a economisit pâna la 20 la sută din consumul de energie, spun reprezentanții instituției. Asta înseamnă cu aproape 500 de mii de lei mai puțin pentru energia electrică.
Ludmila CAPCELEA, DIRECTOAREA SPITALULUI RAIONAL FLOREȘTI: “Panourile au fost instalate anul trecut, în luna august. Pentru 8 luni ai anului curent, toată instituția consumă în jur de 627 de mii de kW pe an, dintre care 127 de mii de kW sunt produse deja de noi.”
Potrivit șefului servicii economice ale spitalului, surplusul de energie electrică produs de panourile fotovoltaice este livrat în rețea. Iar instituția are doar beneficii din vânzarea acestei energii.
Mihail BURUȘCIUC, ȘEFUL SERVICII ECONOMICE ALE SPITALULUI RAIONAL FLOREȘTI: “Este un impact major pentru instituții, deoarece sursele economisite ne permite să le alocăm, să le folosim pentru medicamente, pentru alte necesități stringente ale spitalului care sunt.”
Directorul Serviciului Instrumente de Politică Externă al Comisiei Europene Peter Wagner, aflat în vizită la Florești, a precizat că investițiile Uniunii Europene în energia verde nu se opresc aici.
Peter WAGNER, DIRECTORUL SERVICIULUI INSTRUMENTE DE POLITICĂ EXTERNĂ A COMISIEI EUROPENE: „Noi suntem mândri, deoarece spitalul din Florești nu va fi singurul exemplu al acestui proiect. Intenționăm să oferim un suport similar pentru un șir de alte spitale în Nisporeni, Ștefan Vodă, Cahul și Călărași.”
De altfel, în toamna anului trecut ministerul Energiei anunța că, UE, prin Programul „Abordarea impactului crizei energetice în R. Moldova”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, va investi 13 milioane de euro pentru a ajuta Moldova să depășească criza energetică și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră. În acest sens, pe lângă spitalul din Florești, vor beneficia de panouri fotovoltaice și spitalele menționate de reprezentantul Comisiei Europene.
Pentru cele de la spitalul din Florești s-au alocat circa 3 milioane de lei.