Dispoziția: Saptămâna alaptării 2024
Săptămâna mondială a alăptării cu genericul
“Înlăturarea lacunelor: Susținerea alăptării pentru toți”
În perioada 1-7 august 2024 Săptămâna Mondială a Alăptării cu genericul „Înlăturarea lacunelor: Susținerea alăptării pentru toți”, subliniază necesitatea de a elimina obstacolele care împiedică femeile să alăpteze exclusiv și cât mai mult timp posibil. Peste 175 de țări ale lumii se alătură anual campaniei pentru a sensibiliza și stimula activitățile de susținere a alăptării pentru îmbunătățirea stării de sănătate a copiilor din întreaga lume.
Săptămâna Mondială a Alăptării, marcată anual în prima săptămână din august, are ca scop promovarea alăptării materne și creșterea gradului de conștientizare a beneficiilor sale semnificative pentru sănătatea mamei și a copilului. Este de asemenea menită să sensibilizeze publicul cu privire la importanța alăptării pentru sănătatea și dezvoltarea copilului și să încurajeze politicile și practicile care susțin alăptarea în întreaga lume. Aceasta include educarea și sprijinirea mamelor, îmbunătățirea serviciilor de sănătate și crearea unui mediu favorabil pentru alăptare în comunitate și la locul de muncă.
Alăptarea este esențială pentru nutriția și dezvoltarea optimă a sugarului, oferind o gamă largă de nutrienți, anticorpi și factori de protecție care îi protejează de boli. Beneficiile alăptării se extind și la mame, reducând riscul de apariție a cancerului ovarian, sânului și diabetului de tip 2.
Campania din acest an se va concentra pe supraviețuire, sănătate și bunăstare, ceea ce va evidenția necesitatea de a îmbunătăți suportul pentru alăptare în scopul reducerii inegalitățillor care există în societatea noastră, cu un accent deosebit pe alăptare în perioadele de urgență și criză. De asemenea, trebuie să ne asigurăm, că toată lumea are acces la spijin și oportunități egale pentru alăptare: este esențial, ca nimeni să nu fie lăsat în urmă – mamele deosebit de vulnerabile ar putea avea nevoie de suport suplimentar pentru a reduce inegalitățile legate de alăptare.
În Republica Moldova, datele stistice demonstrează faptul, că numărul copiilor alăptați este în scădere de la an la an. Astfel, în ultimii 3 ani numărul copiilor alăptați până la vârsta de 6 luni a scăzut de la 23 560 de copii în a.2021 la – 20 191 cde opii în a.2023. De asemenea, este în descreștere și numărul copiilor alăptați până la vârsta de 1an și 2 ani.
Această tendință, subliniază necesitatea adoptării unor politici mai puternice, a unui suport comunitar consolidat și a unor inițiative eficiente de educare pentru a încuraja și susține alăptarea.
Suportul în alăptare include:
- Implementarea politicilor care susțin și încurajează femeile și alăptarea;
- Crearea unui sistem de sănătate favorabil femeilor și alăptării;
- Respectarea autonomiei femeii și a dreptului ei de a alăpta oricând și oriunde;
- Promovarea solidarității și sprijinului comunitar.
Fapte cheie despre alăptare:
- Conform „Convenției privind Drepturile Copilului”, fiecare sugar și copil are dreptul la o alimentație adecvată.
- Malnutriția este asociată cu 45% din decesele copiilor.
- La nivel global, în 2022, se estimează că 149 de milioane de copii sub 5 ani erau subdezvoltați (prea scunzi pentru vârsta lor), 45 de milioane erau subponderali (prea slabi pentru înălțime), iar 37 de milioane erau supraponderali sau obezi.
- Aproximativ 44% dintre copiii cu vârsta 0-6 luni sunt alăptați exclusiv.
- Puțini copii primesc alimente complementare nutritive adecvate și sigure; în multe țări, mai puțin de un sfert dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 23 de luni îndeplinesc criteriile de diversitate alimentară și frecvență a hrănirii care sunt adecvate vârstei lor.
- Peste 820.000 de vieți ale copiilor sub 5 ani ar putea fi salvate în fiecare an dacă toți copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 23 de luni ar fi alăptați optim. Alăptarea îmbunătățește IQ-ul, frecventarea școlii și este asociată cu venituri mai mari la vârsta adultă. (1)
- Îmbunătățirea dezvoltării copilului și reducerea costurilor cu sănătatea prin alăptare duc la beneficii economice atât pentru familiile individuale, cât și la nivel național.
Mesaje cheie:
- În Săptămâna Mondială a Alăptării, să apreciem mamicile care alăptează și să ne asigurăm că primesc sprijinul de care au nevoie.
- Sprijinul pentru hrănirea la sân vine sub mai multe forme – de la personalul din cafeneaua locală care primesc cu drag mamele care alăptează, la sfaturi utile de la medici sau moașe, până la concediu de maternitate plătit din partea guvernului. Toate acestea contribuie la o stare de bine pe termen lung pentru mame și copii. Fiecare dintre noi poate contribui la crearea unui mediu favorabil alăptării, oferind sprijin și respect mamelor care își hrănesc copiii la sân.
- Sprijinul pentru hrănirea la sân vine sub diverse forme, de la ospătării care primesc cu drag mamele care alăptează, la sfaturi utile de la medici sau moașe, până la concediu de maternitate plătit din partea guvernului. Toate acestea contribuie la o stare de bine pe termen lung pentru mame și copii. Fiecare dintre noi poate contribui la crearea unui mediu favorabil alăptării, oferind sprijin și respect mamelor care își hrănesc copiii la sân.
- Toate femeile au dreptul la sfaturi prietenoase despre hrănirea la sân din partea medicilor sau moașelor, precum și la legi și politici care le susțin, cum ar fi concediul de maternitate de cel puțin 16 săptămâni cu plată și posibilitatea de a lua bebelușul la muncă. Toate acestea contribuie la o stare de bine pe termen lung pentru mame și copii.
- Toți putem contribui la crearea unui mediu favorabil alăptării, oferind sprijin mamelor care alăptează. Putem face acest lucru prin diverse modalități, cum ar fi: oferirea de spații dedicate pentru alăptare la locul de muncă, promovarea imaginilor pozitive ale alăptării în mass-media și adoptarea de politici care sprijină alăptarea. Hrănirea la sân este esențială pentru o dezvoltare sănătoasă a bebelușului și oferă mamelor o serie de beneficii pentru sănătate.
Ce este necesar pentru a sprijini mamele?
- Susținere pentru ca femeile să alăpteze oricând și oriunde, astfel încât alăptarea să devină o practică normală și să nu fie criticată în viața publică.
- Măsuri eficiente de sprijin pentru maternitate care să nu le oblige pe femei să aleagă între familie și carieră.
- Personal medical calificat care să poată oferi asistență utilă și plină de respect pentru alăptare.
- Sfârșitul promovării exploatatoare a laptelui praf pentru bebeluși în orice context.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă până la vârsta de 6 luni, urmată de alăptarea complementară alături de alte alimente solide până la vârsta de 2 ani sau mai mult.
De ce să alegeți alăptarea?
- Beneficii pentru mame:
- Reduce riscul de cancer de sân și ovarian
- Ajută la pierderea în greutate după naștere
- Reduce riscul de diabet de tip 2 și boli de inimă
- Îmbunătățește starea de spirit și reduce depresia postpartum
- O modalitate convenabilă și accesibilă de a hrăni bebelușul
- Beneficii pentru bebeluși:
- Oferă anticorpi și nutrienți esențiali pentru a proteja bebelușul de infecții și boli
- Reduce riscul de alergii, astm și obezitate
- Favorizează o dezvoltare cognitivă și emoțională mai bună
- Întărește legătura dintre mamă și bebeluș
Hrănirea în circumstanțe excepțional de dificile
Familiile și copiii aflați în circumstanțe dificile necesită o atenție specială și sprijin practic. Ori de câte ori este posibil, mamele și bebelușii ar trebui să rămână împreună și să primească sprijinul de care au nevoie pentru a exercita cea mai adecvată opțiune de hrănire disponibilă. Alăptarea rămâne modul preferat de hrănire a sugarului în aproape toate situațiile dificile, de exemplu:
– Sugari cu greutate mică la naștere sau prematuri;
– Mame care trăiesc cu HIV în medii în care mortalitatea cauzată de diaree, pneumonie și malnutriție rămâne predominantă;
– Mame adolescente;
– Sugari și copii mici care sunt subnutriți;
– Familii care suferă consecințele unor urgențe complexe.
Este esențial ca aceste mame și copii să primească asistență adecvată pentru a asigura hrănirea optimă și săn