O echipă de medici experţi ai Direcţiei evaluare şi monitorizare din cadrul CNAM a efectuat săptămâna trecută o evaluare tematică inopinată la Spitalul raional Floreşti cu privire la volumul şi calitatea serviciilor medicale acordate pacientului în vârstă de 68 de ani din satul Dumitreni, Floreşti, despre care presa a scris că ar fi fost alungat din spital.
Evaluarea a fost efectuată în conformitate cu prevederile contractuale, ale Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM), Regulamentului privind monitorizarea şi evaluarea prestatorilor de servicii medicale şi farmaceutice încadraţi în sistemul AOAM şi în prezenţa directorului SR Floreşti, Valeriu Nichiforciuc.
În cadrul evaluării au fost verificate documentele medicale primare, precum şi solicitate explicaţii de la şeful Unității de Primiri Urgențe (UPU) a SR Floreşti, medicul neurolog de gardă şi medicul de gardă.
Medicii experţi au constatat că pacientul a fost preluat, în data de 28 decembrie, în UPU a SR Floreşti, cu diagnosticul „Sindrom convulsiv din cauza alcoolului. Alcoolism cronic”, fiind examinat de şeful UPU. Totodată, i-a fost întocmită fişa medicală.
Potrivit experţilor, timpul de aşteptare al pacientului nu a depăşit codul de triaj (Cod galben II) de până la 15 min. Şeful UPU a indicat efectuarea investigaţiilor de laborator şi paraclinice pentru a confirma sau infirma patologia narcologică. Pacientul a fost consultat şi de medicul neurolog de gardă, care a exclus sindromul convulsiv şi a stabilit diagnosticul „Alcoolism cronic gr. II. Stare de ebrietate”.
În urma verificării documentelor medicale, s-a constatat că, a doua zi, pacientul se afla în stare relativ satisfăcătoare, nu prezenta acuze şi nu existau simptome pentru spitalizare în staţionar. Conform afirmaţiilor personalului medical, pacientul a insistat să plece acasă, şi-a luat hainele şi a ieşit din UPU, fiind însoţit de infirmieră până la microbuz.
Totodată, echipa CNAM a vizitat bărbatul la domiciliu. Acesta se afla în stare satisfăcătoare şi a confirmat cele menţionate de personalul de gardă. Potrivit lui, după ce a ieşit din microbuz, s-a deplasat singur spre casă, fiind preluat ulterior cu maşina de un consătean.
Fiind întrebat de reprezentanţii CNAM dacă doreşte să se trateze de alcoolism, bărbatul n-a confirmat, dar nici n-a infirmat. În raportul de evaluare se mai notează că, întrebaţi dacă medicii din UPU au cerut bani de la ei, atât pacientul, cât şi soţia sa au negat acest fapt.