Ziua Mondială a Sănătății se celebrează anual pe data de 7 aprilie.
Evenimentul promovează beneficiile unei bune stări de sănătate, atât la nivel fizic, cât și la nivel psihic.
Anul acesta sloganul Zilei Mondiale a Sănătății este: Sănatate mea, dreptul meu.
Pentru a aborda aceste tipuri de provocări, tema Zilei Mondiale a Sănătății 2024 este „Sănătatea mea, dreptul meu”. Tema din acest an a fost aleasă pentru a susține dreptul tuturor, de pretutindeni, de a avea acces la servicii de sănătate, educație și informație de calitate, precum și la apă potabilă sigură, aer curat, alimentație bună, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu și libertatea de discriminare.
Sănătatea este un drept fundamental al oricărei ființe umane.
Sănătatea ca drept al omului este recunoscută în Constituția OMS (1948), Declarația Universală a Drepturilor Omului (1948) și în multe tratate internaționale și regionale privind drepturile omului.
Dreptul la sănătate include drepturi, cum ar fi dreptul de a-și controla sănătatea, consimțământul informat, integritatea corporală și participarea la luarea deciziilor legate de sănătate. Include, de asemenea, libertatea de tortură, rele tratamente și practici dăunătoare.
Dreptul la sănătate include 4 elemente esențiale, interdependente: disponibilitate, accesibilitate, acceptabilitate și calitate.
Să ne păstrăm sănătatea zi de zi !!!